+355 694835881 info@insq.gov.al

 

Si pasojë e koronavirusit, Shqipëria do të futet në karantinë. Kryeministri Edi Rama përcolli mesazhet publike lidhur me zbatimin e masave të reja, e ndërsa mesazhi ishte i qartë; kjo luftë fitohet vetëm duke u ndërgjegjësuar dhe duke u përshkallëzuar me masa të forta deri në ekstrem. Po kështu, Inspektori i Përgjithshëm Shkëlqim Hajdari, ka urdhëruar sot zbatimin e një sërë masash, të cilat janë në shërbim të mbrojtjes nga koronavirusi.

1- Marrjen e masave të gatishmërisë për inspektorët e Inspektorateve Shtetërore në Republikën e Shqipërisë, për përballimin e situatës së krijuar nga infeksioni COVID-19.

2- Inspektorët të cilët janë prindër kujdestarë, si dhe inspektorët në prag pensioni të punojnë online në distancë.

3- Grupet e gatishmërisë të inspektorëve nga Inspektoratet Shtetëtore të akreditohen  pranë Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit, për përdorimin e automjeteve në funksion të situatës së krijuar.

4-Ngarkohen Drejtuesit e Inspektorateve Shtetërorë, për zbatimin e këtij Urdhri dhe për njoftimin e Inspektoratit Qëndror për caktimin e grupeve të gatishmërisë.

Sikundër u njoftua edhe më herët, edhe sot ka vijuar puna intesive për mbylljen e lokaleve, bareve, restoranteve e pishinave nga Inspektorët e Shëndetësisë dhe Mbikqyrjes së Tregut.

Nga ana tjetër, Inspektorati Shtetëror i Punës ka ushtruar inspektime në ndërmarrje me shumë punëtorë, call center dhe fasoneritë. Në ato ndërmarrje që janë konstatuar mungesa të sigurisë së shëndetit të punonjësve, është vendosur pezullimi i aktivitetit me shirit.

Në ditët në vijim, Inspektoratet Shtetërorë do punojnë sipas urdhërit të lëshuar. Në një komunikim online me median, kryeministri Rama njoftoi se 3 ditët e ardhshme do të jenë “shtetrrethim”.

Kreu i qeverisë njoftoi mbylljen e call center-ave, dhe fasonerive në vend ditën e nesërme, duke paralajmëruar pronarët e kompanive se nëse nuk do të zbatojnë masat, do t’u mbyllen bizneset dhe do të mbajë përgjegjësi për kostot.

Ai u shpreh se ndryshe nga çdo grip i zakonshëm që kalon pa trauma, ku grip luftohet me masa shtrënguese që përshkallëzohen me masa drastike.

Masat drastike që ka marrë qeveria shqiptare për të parandaluar përhapjen e koronavirusit ka bërë që një pjesë e madhe e shqiptarëve të evitojnë grumbullimet, madje të qëndrojnë në shtëpi.

Një 73-vjeçare ka humbur jetën si pasojë e koronavirusit. Tirana dhe Durrësi me një njoftim të dhënë nga kryeministri Rama, janë vendosur në karantinë, si masë për të parandaluar përhapjen e koronavirusit. 8 raste të reja janë zbuluar me koronavirus, duke e çuar kështu në 23 totalin e të prekurve nga ky virus. Rastet e reja janë identifikuar në Rrogozhinë, Durrës dhe Elbasan.