+355 694835881 info@insq.gov.al

Inspektori i Përgjithshëm, Shkëlqim Hajdari ka paralajmëruar se bizneset do të përballen me penalitete të forta nëse nuk marrin masa për parandalimin e koronavirusit.

Në një intervistë për Top Channel, Hajdari u shpreh se gjithë bizneset duhet të zbatojnë rekomandimet e institucioneve shëndetësore dhe qeverisë.

Në studion e emisionit “Top Talk’ të drejtuar nga gazetari Denis Dyrnjaja ishte i ftuar kryeispektori i republikës Shkëlqim Hajdari. Ai u shpreh në studio se do të mblidhen në një takim të hënën së bashku me drejtuesit e dhomës së tregëtisë.

Denis Dyrnjaja: Çfarë territoresh po mbulon tashmë inspektorati. Është i kushtëzuar në qytetet që ka ndikimin koronavirusi apo në të gjithë territorin e vendit, është shtrirë ky veprim i juaji.

Inspiktoriatet shtetërore të drejtuara nga inspektoriati qëndron, janë duke punuar në të gjithë territorin e Republikës së Shqipërisë. Kuptohen që pesë Inspektoriatet janë në punë, siç jua thash janë: Inspektoriati shëndetësor, Inspektoriati i Mbikqyrjes së Tregut, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit së shpejti dhe Inspektoriati I Barnave që mbulon farmacitë janë nën drejtim. Unë të hënën do të orjentoj në një urdhër se si do të kontrollojnë inspektorët e barnave farmacitë. Me të gjitha pikat që në çdo inspektim që do ë bëjnë në farmacitë, të kërkojnë përmbushjen e kushteve të sigurisë si për ato që I shërbejnë shërbimet si për ato që i marrin. E njëjta urdhër do të shkojë dhe për Drejtuesit të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit, i cili do të spostojnë të gjitha inspektimet e planifikuara. Edhe të gjithë inspektorët e Autoritetit Kombëtar të Ushqimit në të gjithë territorin e Shqipërisë në 12 qarqet, do të punojnë për të ndjekur të gjithë linjat e prodhimit, që do të prodhojnë me standard dhe linjat e shitjes, në bashkëpunim me Inspiktoriatin e Mbikëqyrjes së Tregut. Ne nga njëra anë t’I sigurojmë publikut ushqime pa ndërprerje, por nga ana tjetër nëpërmjet trupave inspektuese të kërkojmë zbatimin e përpiktë, të gjithë kushteve që duhen në këtë situatë të jashtëzakonshme që ndodhemi.

Gjatë fjalës së tij Hajdari paralajmëroi një takim ditën e hënë së bashku me forumin ekonomik mbarëkombëtar Shqiptar, të përbërë nga boshti Shqipëri, Maqedoni e Veriut dhe Kosovë. Qëllimi i këtij takimi sipas kryeinspektorit është të nxisin bizneset prodhuese që të prodhojnë dhe nga ana tjetër t’i “detyrojë” ato që të shesin produkte po me të njëjta çmime si më parë dhe të mos përfitojnë nga kjo situatë emergjente.

Denis Dyrnjaja: Zoti Hajdari në fakt gjuha që ju përdorini është mjaft strikte edhe duke i bërë një lloj paralelizmi me situatën na krijon një lloj represioni psikologjik po them. Duke pasur parasysh edhe gjendjen e rënduar psikologjike nga vetë sëmundja, nga vetë situate ku ndodhemi. Si do të veproni që të mos ndihet kjo lloj presioni mbi biznesin mbi sipërmarrjen, pra në përgjithësi të mos e kemi këtë lloj peshe psikologjike.

Shkëlqim Hajdari: Mesa jam në dijeni në fillim të javës, forumi ekonomik mbarëkombëtar shqiptar, Shqipëri, Kosovë Maqedoni, të treja vendet janë në karantinë do të mblidhen nën drejtimin e kryetarit zotit Nagip Fezi. Do të diskutojmë me njëri-tjetrin sesi ti sensibilizojmë kolegët e tyre prodhues, në territoret e Shqipërisë Kosovës dhe Maqedonisë. Që nga njëra anë të vazhdojnë të prodhojnë dhe të vazhdojnë t’i ofrojnë publikut me ato çmime siç kanë punuar. Mos të përfitojnë nga situate për të rritur çmimet. Nga ana tjetër të sensibilizojnë të gjithë drejtuesit që punonjësit e tyre që nga mënyra që i marrim nëpër shtëpia, në mënyrën sesi punojmë dhe mënyrën sesi I kthejmë nëpër shtëpia, të jenë ato masa sigurie të cilat nuk janë masa që nuk zbatohen. Këtu nuk ka vend për panik. Janë masa sigurie shumë të thjeshta, vetëm se duan pak durim, duan qetësi, janë çështje standard që na mësojnë ne që të qëndrojmë në rrallë.